сряда, 8 август 2012 г.

Лисабон – стоте лица на един град


Лисабон е поредният европейски град с впечатляваща архитектура, многовековна история и строги традиции. Лисабон се разтила върху седем малки хълма, напомняики за Рим и кипи живот , подобно на южняшките градове като Мадрид и Атина.Това е град съчетал в себе си минало и настoяще, старинно и модерно, спокойствие и динамика.
Разположение – Лисабон е най-западната европейска столица. Намира се на 2760 км.от  София, в западната част на Португалия, на мястото където река Тежу се влива в Атлантическия океан. Границите му , за разлика от други големи градове са строго фиксирани около историческия градски център. Така се появяват няколко административно обособени райони около Лисабон, сред които Амадора, Одивелас, Алмада, Барейро, които са част от метрополиса на самата столица. Западната част на Лисабон е заета от един от най-големите градски паркове  в Европа „ Монсанто”- 10 кв.км.
История – Лисабон е бил населен още през неолита. Живелите по тези места иберийци са оставили като наследство религиозни мегалитни паметници, някои от които и днес са запазени в околностите на града. Около първото хилядолетие пр. Христа нахлуват келтите, а след тях и финикийците. След завладяването му от римляните става част от римската провинция Лузитания. Около 711г. Маврите слагат ръка върху територията му , но 1147г. испанците си го връщат в лицето на Алфонсо Енрикеш.,който става и 1-ят крал на Португалия. През 1255 г. Лисабон става официално столица на Португалия. През 1290г. Динис  основава 1-ят държавен университет, който няколко пъти е бил прехвърлян в град Коибре . През 17 век Лисабон  претърпява най-големия си разцвет.
Той става европейски център на търговията с Африка, Далечния Изток, Индия, а по късно и Бразилия. Тогава се налага и неоготиката като основен архитектурен стил. През 1580 г. Португалия преминава в испански ръцен но през 1640 си възтановява независимостта . През 18 век златото идващо от Бразилия , позволява на крал Джон  да построи няколко театри и църкви в бароков стил . Лисабон преживява няколко ужасяващи земетресения- 1531 и 1755г. По време на второто земетресение са разрушени много сгради, загива близо 1/3 от населението на града . Градът отново е възтановен от министър председателя на страната Себастиао Хосе де Карвалио и Мело, който решава да придаде нов облик на Лисабон – струтва останките от земетресението в централната градска част и построява наново сградите в нов модерен стил . През първите год.на 19 век е завладян от отрядите на Наполеон , а по време на 2-рата световна война е едно от малкото отворени европейски пристанища.
През 1994 г. Лисабон е обявен за европейска столица на културата.
Забележителности- един от символите на португалската столица са двата моста ,подобно на “ Голдън Гейт ” в Сан Франциско. Те се простират над река на Тежу и са със дължина между 12 и 18 м. Най -известен е мостът “ 25-Април “който свързва Лисабон с област Алмада на левия бряг на реката . Построен е 1966 г.,дълъг е 2227 м, към него през 1999г.е добавена и влакова платформа . По внушителни размери има мостът “Вашку да Гама“ построен 1998г. Той е с дължина 17,2 км и е обявен за най-дългият мост в Европа. Едно от местата , където може да видите няколко забележителности на куп това е кварталът Белем .Там се намират различни музеи, дворци, както и една от най-красивите постройки оцеляла след последното земетресение 1755г. - манастирът   “Св.Жером.”
Построен е в началото на 16 в.по заповед на Мигел 1,като са използвани средства ,натрупани от Вашку да Гама по време на пътешествието му до Индия.В този квартал Белем се намират Белем Палас- официалната резиденция на португалски президенти от 1910г.насам, Музей на каляските,Морския Музей , Кутурен Център Белем и Бялата кула Белем-символа на Лисабон- строена е в готически стил, издига се на брега на реката, в самото начало на града и контролира входа към града . Интерес представлява и Желязната кула – асансьор Санра Жуста . Тя е висока 45м и е построена 1902 г.от един от учениците на Густаф Айфел . В Лисабон има осте една забележителност,която напомня за френската столица Париж- Триумфалната Арка ,намираща се на площада на търговията . От там започва и най-оживената улица Аугуста.
Внимание заслужава и средновековния квартал на благородниците – Алфама.След последното земетресение тук са се заселили занаятчии и рибари. Това е един от най-живописните квартали на Лисабон .Тук се намира и крепостта Св.Георги . В   околностите на Лисабон се намира и градчето Синтра , който е заобиколен от многобройни замъци- “Замъкът на маврите”, “ Дворецът да Пена” и “Кралсият дворец на Синтра.”

0 коментара:

Публикуване на коментар