събота, 4 август 2012 г.

Испания - страна на виното, изкуството и коридата


Родината на Дон Кихот и Санчо Панса всеки турист открива нещо забележително. По-заможният ще открие райското кътче Палма де Майорка и околните острови, ценителите на изкуството – шедьоврите на Гоя, Веласкес и Ел Греко, а любителите на по-силните емоции – коридите, фламенкото и прочутото испанско вино.
Испания заема 4/5 от Иберийския полуостров с обща площ заедно с Балеарските и Канарските острови и градовете Сеута и Мелия на мароканския бряг.
Релефът на страната е предимно планински, централната й част е заета от Централните Иберийски планини – платото Месета, южната – от Сиера Невада и Сиера Морена, а на север са граничните с Франция Пиренейски планини. Испания притежава голяма плажна ивица, която спомага за развитието й като световна туристическа дестинация, морските й брегове не са дълбоко нарязани, на северозапад извиват в красиви фиорди, а на юг по Средиземно море са ниски и с фин пясък. Сред 2000-те плажни ивици най-известни са тези на Средиземноморския бряг и по бреговата ивица от френската до португалската граница, и естествено тези на прочутите Балеарски острови. Климат: умерено средиземноморски, но в отделни райони се наблюдават своеобразия, обусловени от релефа. В района на Мадрид климатът е предимно континентален, зимата е сравнително студена с редки валежи от сняг, особено студени са вечерите. По средиземноморското крайбрежие зимата е мека и влажна, с по-високи температури, а лятото е горещо и сухо.
Население: 39 млн.жители, най-гъсто населени са районите около столицата и по средиземноморското крайбрежие. Предимно католици. Признание и равноправие имат автономните области на баските, каталонците, галисийците. В страната им 17 автономни общности, най-големите от които са Каталония със столица Барселона, Арагон, Андалусия, Кастилия и Кастилия – Ла Манча. Районът на Мaдрид също е автономна област, за която казват, че има повече история, отколкото площ. Официален език е испанският (кастилски), а в отделните общности наред с него за официални са признати и съответните местни езици – каталонски, галисийски, езикът на баските, който се счита, че принадлежи на един от най-древните народи, населяващи полуострова.
История: Страна с богата и бурна история. В древността населявана от ибери и келти, по-късно завоювана от Картаген , а след това включена в пределите на Римската империя, през 8 в. за цели 7 века Испания попада под арабско господство. През Средновековието, след освобождение си от маврите, дава своя значителен принос в развитието на Европа, от 19 в. е конституционна монархия, през 1939 г. след Гражданската война се установява фашистката диктатура на Франко до 1974 г., когато страната е провъзгласена за парламентарна монархия начело с крал Хуан Карлос І. От 1986 г. Испания е член на ЕС и НАТО.
Национална валута : Евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар