сряда, 12 август 2015 г.

Топ 5 на най-красивите и посещавани замъци в Европа

Трудно е, дори невъзможно да се определи, кой замък е по-красив от останалите, защото всеки има своята магия, уникалност, своята история и тайни. Въпреки това има замъци, които са като магнит за туристите и заслужават челни позиции в класацията.
Замъкът Хоензалцбург, Австрия
Неповторимият замък Хоензалцбург се извисява високо над австрийския град Залцбург и е може би най-голямата туристическа атракция в местността. Това е най-голямата укрепена крепост на територията на цяла Европа и навярно една от най-красивите. Името на замъка Хоензалцбург в буквален превод звучи като ”Високата крепост”. Замъкът се приема и за символ на града. Според историци и изследователи той, заедно с Флоренция и Ренесанса, са ”предците” на модерна Европа. Тук са се създали всички онези естетически и кулинарни порядки, приети по-късно от градове и държави, империи и колонии. Римляните полагат най-високия хълм основите на бъдещата крепост Хоензалцбург, която не е била практически никога завладявана. През 7-ми век върху развалините на римския Ювавум, франкският епископ Руперт основава два манастира – мъжки ”Свети Петър” и женски ” Ноненберг”. Самият дворец в размерите, в които ни е познат днес е издигнат през 1077г. от архиепископ Герхард фон Залцбург. По време на управлението на Конрад І, век по-късно, замъкът е значително разширен. В сегашните си мащабни пропорции Хоензалцбург е изграден през 15 и 16-ти век по време на унгарската война. Горе – долу по това време е добавен във фасадата на входа на замъка и символът му, който изобразява лъв, държащ в лапите си цвекло, което е доста необичайно. През средата на 16-ти век съдбата на Хоензалцбург му отрежда да служи за затвор. Днес обаче, Хоензалцбург е превърнат в прекрасен и зрелищен музей, до който освен пеша може да се стигне и с помощта на специално изградената въжена линия.

Замъкът Бамбург, Англия
Величественият замък Бамбург е разположен край брега на Северно море. Тази внушителна крепостна конструкция се издига на хълмистото крайбрежие в северната английска област Нортъмбърленд. Първите писменни сведения за Бамбург датират от 5-6-ти век. Тя е издигната върху оголена базалтова скала и първоначално е служела като укрепление на тукашните британци. Основите на Бамбург горе – долу в сегашните му размери са поставени от нормандите. Предполага се, че опасващата двореца крепостна стена е построена от Хенри ІІ. В онези векове замъкът е бил възлов отбранителен английски пункт и често е бил обект на набезите на шотландците. През вековете в резултат на различни набези, замъкът Бамбург търпи големи поражения, но през 18 и 19-ти век е купен от викторианския индустриалец Уилям Армстронг, който е реставрирал огромна част от внушителна крепост. Днес замъкът Бамбург е площадка на усърдни археологически дейности. От 1960г. насам множество екипи работят, за да обогатят информацията за миналото на двореца и района около него. През средата на миналия век д-р Хоул Тейлър открива тук важна археологическа находка, известна като Златния меч. През летните месеци тук идват на обучение и студенти по археология. Днес отвъд крепостните стени на Бамбург са изградени различни места, които да осигурят удобството и приятното прекарване на хилядите туристи, които идват на посещение тук. В часовниковата кула на замъка има прекрасно кафене, от което се открива красива гледка. От десетилетия насам Кралската зала в Бамбург е обикнато място за венчавки и сватбени церемонии. Тази услуга е достъпна за всички желаещи двойки младоженци, които искат да се венчаят в кралска обстановка. През 1971г. Роман Полански избира замъка за декор на филма си ”Макбет”.

Замъкът Лийдс, Англия
Замъкът Лийдс в Англия е известен с названието си ”Замъкът на дамите”. Това е така, защото цели шест кралици на Англия от Средновековието са обитавали невероятните зали отвъд внушителните, но все пак изискани каменни стени на двореца. Съвсем нескромно, но англичаните считат този палат за най-красивия замък в света. Неслучайно той е определен от ”Травъл Ченъл” за най- красивата и живописна старинна сграда на планетата. Невероятният Лийдс е разположен в английското графство Кент. Замъкът датира от средата на 800г. и е служил за дом на Едуард І, Хенри V, и Хенри VІІІ. Издигнат грандиозно на два малки острова, съединени с езеро, което живописно заобикаля почти цялата постройка, Лийдс пази в пищните си зали огромно богатство от произведения на изкуството и антики, всяка от които разказва своя собствена история. Основите на двореца са положени през 875г. от Етелбърг ІV, член на саксонската кралска фамилия. В продължение на няколко века, дворецът е непревземаема каменна крепост. От 1278 г. замъкът се превръща в място за живеене на кралски особи, обитавано първо от Едуард І. Замъкът в Лийдс е известен с уникалната експозиция на старинни кучешки каишки, която е изложена в музея. Освен това в двореца са подредени и вековни картини, ръчно везани гоблени и старинни мебели. Целият дворец е заобиколен от невероятно красиви градини, растителни лабиринти, лозя и дори голф игрище. Птичарникът, построен в градината на замъка има прекрасен изглед към езерото и е дом на невероятно многообразие от птици, сред които многоцветни папагали. Но една от най-интересните дейности в двореца ”Лийдс” за тези, които решат да пренощуват в старинната крепост, е вечерята. Угощението се сервира в банкетната зала ”Хенри VІІІ”, запазила средновековна обстонавка и очорование.

Замъкът Айлийн Донан, Шотландия
Най-известния шотландски замък Айлийн Донан се издига насред езерото Лох Дюих и е познат по цял свят заради множеството филми, които са снимани там (включително “Лох Нес” от 1996г.). Построен през 1220г. като защитно укрепление срещу набезите на викингите, през 1719г. той не успява да устои на нападенията на ирландските якобити и близо 200г. съществува просто като призрачни развалини. През 1932г. е реставриран и функционира като посетителски център, в който са отворени кафене и магазин за сувенири. Шотландсият замък Дън Брох от анимацията “Храбро сърце” е базиран именно на него.

Замъкът Нойшванщайн, Германия
Нойшванщайн, наричан още “Замъкът на лебедовата скала”, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг ІІ. За неговия строеж кралят се вдъхновил от сюжетите в оперите на Вагнер, чиито страстен почитател е бил. Нойшванщайн е разположен на горист хълм в подножието на Баварските Алпи, близо до границата с австрийската провинция Тирол. До него се достига по виещ се път, който води от долината до главния вход. Градежът на замъка с повече от 360 стаи е отнел 17години. Входната сграда е построена първа и Лудвиг ІІ се пренесъл да живее там преди мистериозната си смърт. Идеите за строежа и декорацията са изцяло на Лудвиг ІІ, наричан още лудия или безумния крал. Фасадата на замъка е в автентичния стил на германските рицарски крепости. Повечето от помещенията са декорирани със сцени от средновековни легенди, а тронната зала е във византийски стил, вдъхновена от “Света София” в Цариград, днешен Истанбул. Ноишванщайн е толкова впечатляваш и до такава степен олицетворява детската представа за приказен замък, че вдъхновил Уолт Дисни да го използва за модел за двореца на Спящата красавица, а централната му фасада – за лого на компанията си. Чайковски пък написва своето “Лебедово езеро”, вдъхновен от омайната му красота. Нойшванщайн несъмнено е най-прочутия и най-посещаван замък в света и една от най-известните туристически дестинации в Германия, привличаща ежегодно повече от един милион туристи. От 90-те години на миналият век – до сега Бавария е вложила над 10 млн. евро за ремонт и подръжка на замъка.

0 коментара:

Публикуване на коментар