сряда, 12 август 2015 г.

Най-изумителните сгради


1.Една от най-красивите сгради в света се намира в Китай и е направена, за да служи като дом на музикантите. Обявена е официално и за туристическа атракция. Уникалната къща е с формата на пиано и допряна до нея цигулка и е построена в провинцията Ан хуей. Във вътрешноста на цигулката е разположен ескалаторът на сградата. Построена е през 2007 година.
Целта на тази сграда е да служи като изложбена зала за експониране на планове за развитие на провинцията, за да се привличат инвеститори и туристи в района. Поради уникалната си форма тя се превърна в популярно място за туризъм. Местните жители са нарекли тази къща "най-романтичната сграда в Китай".

2. Да построиш библиотека винаги е символ на още едно добро дело за обществото, но да направиш сграда под формата на наредена лавица с книги я прави изключителна дизайнерска атракция. Сградата е носител на безброй награди за оригиналност и уникален архитектурен стил.
Библиотеката в Канзас Сити е с оригинална фасада. Местните жители са били помолени да номинират любими книги, които да представят екстериора на паркинга на библиотеката.
Основана през 1873 година и е най-старата публична библиотека в Канзас Сити. На външните стени можете да видите също и облицовка с картинки на пощенски картички от 1900 година. Централната библиотека в Канзас Сити се намира на 10-та улица между Wyandotte и Балтимор Avenue.

3. Александрийската библиотека - 23 април 2002г. в Александрия е открита голяма съвременна библиотека, чиято цел е да възстанови старото величие и да осигури свободен достъп до знанията на всички желаещи. Във финансирането на строителството участва ЮНЕСКО. Строителството на новата сграда продължава 12 години. Единадесететажната ултрамодерна постройка е с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на на Слънцето - знака на Древен Египет. На една от стените могат да се видят букви от всички съществуващи в света азбуки. В огромната и светла читалня, предвидена за 3500 посетители, може да се получи всяка книга и веднага да се направи разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Равнищата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 кв.м.
Новата библиотека е защеметяващ образец на модерната архитектура - огромен диск  от стомана и стъкло, скосен от едната страна към морето и частично потопен в басейн с вода. Идеята е проста, но много символична - това е Египетското слънце, което в съвременните условия ще осветява света и човешката цивилизация.
Библиотеката съдържа около 7,5 милиона книги, 4000 списания, 50 000 ръкописи, редки книги и карти.

4. Когато заговорим за нестандартни решения в архитектурата, не може да не се сетим за онази чудновата сграда в Прага наречена - Танцуващата къща. Сградата е конструирана от американеца Франк ОГиъри в сътрудничество с чешкия архитект Владо Милунич. Строежът и започва през 1992 и отнема четири години. Носи се слух, че ОГиъри е конструирал дизайна под въздействието на халюциногенни вещества. Сградата е построена на мястото на стара къща, разрушена по време на Втората световна война. Постройката прилича на танцуваща двойка и се смята, че вдъхновена от танците на небеизвестните Джинджър Роджърс и Фред Астер.
Танцуващата къща се състои от девет етажа, разделени вертикално на две части. Самата конструкция е изградена от 99 панела, като всеки от тях е с различна големина и форма. Използва се основно като офис сграда и не е отворена за посетители. Това обаче не е проблем, тъй като там се помещава и един от най-известните ресторанти в града - Перлата на Прага, където всеки може да похапне. От двете големи тераси на ресторанта се открива невероятна панорамна гледка.

5. Кепитал гейт, Абу Даби. Небостъргач в Абу Даби, Обединени арабски емирства, бе признат от Книгата за рекордите на Гинес за най-наклонената кула в света. С това той отне челното място на знаменитата кула в град Пиза, Италия, пишат с гордост медиите на ОАЕ.
Кулата "Кепитал Гейт", която се строи в Абу Даби Нешънъл Екзибишънс Къмпъни (ADNES) и е част от изложбен комплекс в столицата, е висока 160м. и има 35 етажа. Противно на кулата в Пиза  архитектите обаче нарочно са я конструирали така, че от 12-я етаж тя да е наклонена.
Сградата е призната от Гинес за най-наклонената на планетата с наклон от 18 градуса или с 4 градуса повече от посестримата си в Пиза. Тя е завършена в края на 2010 г. и в нея се помещава хотел пет звезди и административни и бизнес служби.

6. Една от най-чудните сгради в света е постройка под формата на кошница. Явно дизайнерите наистина влагат невероятно въображение, особено когато е подплатено с много пари. Невероятната сграда е дело на американеца Дейв Лонгабергер, който мечтаел да направи подобна сграда за фирмата си за кошници. Тя е обявена официално за една от най-нестандартните сгради за бизнес в света. Сградата е на 7 етажа, а цената на това небивало удоволствие възлиза на 30 милиона щатски долара.
Това е най-скъпата пазарска кошница на света. Формата не е избрана просто така. Собственикът на сградата притежава и верига магазини, в които се използва точно този модел кошница. Какво ли ще стане, ако и от "Victoria s Secret" решат да си направят сграда?

7. Пекински национален стадион - олимпийският стадион "Птиче Гнездо" (Birds Nest) е най-модерното спортно съоръжение в света. Завършен е през март 2008 и е с изключителна естетическа и архитектурна стойност. Строителството му е продължило около шест години (започнат е през 2003 година) и през този период са били похарчени повече от 423 млн. долара, а най-известните архитектурни бюра са участвали в конкурса за проект на това съоръжение. То е дело на известните швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер де Мерон, които много удачно са вплели традициите на изтока, неговата хармония и красота, в грандиозно многопрофилно спортно съоръжение.
Корпусът на стадиона, обвит в здрави и извити металически пръти наистина напомня гнездо. Светлинният дизайн на главния Олимпийски стадион включва 258 хиляди светодиодни лампи в няколко цвята, които опасват външния периметър. Размерите му са 320 на 297 метра и има височина 69 метра, а площта ме и 258 000 квадратни метра.
Стадионът с право може да се счита за едно от най-известните архитектурни съоръжения на XXІ век.

8.Бурж халифа - На 4 януари 2010 година се състоя церемонията по откриването на най-високата сграда в света - Бурж Халифа. Бурж Дубай или "Дубайската кула" вече носи името Бурж Халифа на името на настоящия президент на Обединените Арабски Емирства, шейх Халифа Бин Заид Ал Найан. Бурж Халифа има 162 етажаи е с височина 828 метра. Построен е за едва 5 години като в строителството му са включени близо 14 000 души. За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. м стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища. Общата стойност на небостъргача е около 4 милиарда долара.
Бурж Халифа държи рекорди също така за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж в света, най-високо разположена тераса за наблюдение, асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света. Небостъргачът има и собствен хотел "Армани" - първият в света, с интериор, проектиран от едноименната модна къща. Ейдриън Смит, 65-годишният канадски архитект, който е проектирал Бурж Халифа разказва, че първенецът бива оприличен на пустинното цвете Hymenocallis. Когато погледнеш сградата, тя се издига съвсем хармонично като една органична структура от почвата, от земята, а гледайки я право вертикално от върха надолу, изглежда точно като бялото цвете.

9. Националната библиотека на Минск представлява странна съвкупност от 18 квадрата и 8 триъгълника, претворени чрез стомана, бетон и стъкло. За да може да впечатлява още повече зданието е снабдено със светлини, с които може да "блести" в нощта. Националната библиотека напомня малко за диамант, което подхожда на подобна сграда, тъй като тя е истинско богатство.
Архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко са творците на това архитектурно произведение. Самото здание било открито официално за широката публика през 2006г., а събитието по отварянето и се превърнало в нарастваща еуфория.
Красивата и необикновена сграда на Националната библиотека на Беларус в Минск се издига на цели 72 метра височина, разпределени в 22 етажа. Комплексът включва 4 самостоятелни конферентни зали. Базата данни, с която разполага библиотеката, съдържа огромен обем информация, свързана с историята, литературата и изкуството на Беларус. Архитектите умело са скрили 4646 светлинни тела зад финно стъкло, създавайки илюзия за огромен цветен екран, чиято окраска се променя.

0 коментара:

Публикуване на коментар