вторник, 29 януари 2013 г.

Салем - място за преследвачи на митове

В последните няколко години, окултните науки придобиха изключителна популярност. Киноиндустрията съживи образите на вампири, вещици и други митични същества. Стотици места по целия свят започнаха да бъдат посещавани поради манията на хората да се спускат след необяснимото и мистичното. Едно от тези места е Салем.
Всеки е чувал за прочутите Салемски вещици и проведените процеси срещу тях. Действието се развива през Средновековието. Група жени биват обвинени в практикуване на магия и връзка с Дявола. В резултат, градският съд осъжда жените на смърт чрез обесване. В проведените процеси загиват мъже и дори малки деца. Днес, Салем все още пази спомена за невинните жертви на средновековния фанатизъм. Градчето е разположено в американския щат Масачузетс. В англоезичния свят, то е познато като „Сейлъм“. Градът е център на окръг Есекс. Ежегодно, Салем се посещава от стотици туристи от цял свят. Потокът от посетители се засилва особено с наближаването на Хелоуйн – празник, с който се почитат душите на починалите. Хората, които веднъж са посетили града казват, че там все още може да бъде усетена силна енергия. Макар и не толкова голям, градът предлага разнообразие от възможности за прекарване на свободното време. Посетителите, които са запалени по историята могат да посетят Историческия музей. В сградата се помещават сбирки на образци на американското архитектурно изкуство. В музеят се излагат пътуващи експозиции. Особено интересен за всички деца ще бъде Музеят на играчките. В колекциите му са събрани играчки от различни времеви периоди. Някои от тях са популярни и в наши дни. Музеят на ужасите е за хората, които обичат страховития филмов жанр. В сградата са разположени статуи на известни филмови злодеи и чудовища. Всяка година около Хелоуйн, работниците в музея подреждат фигурите в страховити сценки. Интерес сред туристите представлява емблематичното старо гробище. В границите му се пазят и поддържат гробовете на невинно осъдените и обесени хора по време на вещерските гонения. В това гробище могат да бъдат открити вечните домове на важни аристократи от миналото, също попаднали под ударите на вещерския закон.
Салем е място, превърнато от масовата култура в увеселителен център. Старите гробища пазят все още спомените за изминалите ужаси. Музеите в града разказват за миналото. Градът на вещиците продължава да бъде атракция за всички преследващи на окултното.

0 коментара:

Публикуване на коментар