петък, 26 юли 2013 г.

Десетте най-тайнствени сгради в света - част ІІ

Маяк Rubjerg Knude
Хьоринг, Дания
Селските жители винаги се страхували и не се доверявали на пазачите на фарове, смятали, че те поддържат огъня с помощта на тайнствена сила. Затова с всяко подобно съоръжение са свързани множество легенди. През 1900 година на датския бряг на издадената от дюните скала бил построен Rubjerg Knude, но след половин век пясъците и морето унищожили клисурата и вероятно в близките години фарът ще стане жертва на ерозията на брега. Като се има предвид с каква скорост природата е погълнала огромното съоръжение, обитателите на крайбрежието заговориха и за несметни съкровища на древните викинги, скрити под дюните, и за това, че в кулата отвреме навреме се появява светлина.
San Juan Parangaricutiro
Мичоакан, Мексико
През 1943 година страшно вулканично изригване погребва няколко мексикански селища под слой лава. Но въпреки че всичките къщи били разрушени или отнесени от нажежения поток, изтичащ от недрата на земята, селската църква останала почти недокосната. И досега тя се извисява сред застиналата въгленовочерна лава. Разбира се, местните жители смятат това за истинско чудо и охотно показват мястото на туристите.
Yanggakdo International Hotel
Пионгуанг, Северна Корея
Защо й е на севернокорейската държава, в която има всичко на всичко 1500 западни туристи на година, гигантски хотел-небостъргач, си остава загадка. Величествената постройка е издигната на отделен остров на река Тедонган и е готова да приема стотици туристи. Там има и удобни стаи, и въртящ се ресторант на покрива, и боулинг, и сауна, и караоке зала. На-голямата странност на този хотел е, че сред бутоните на асансьора няма да намерите пети етаж, затова туристите са уверени, че точно там е разположена особена апаратура, позволяваща да бъдат следени всички посетители.
Porta Magica
Рим, Италия
Лесно можете да не забележите тази малка врата сред стените в римския район Esquilino. Тя е останала от вила от XVII век, принадлежала на някакъв алхимик Максимилиано Паломбара, завладян от идеята да превърне метала в злато. Казват, че той все пак успял да направи това, но не пожелал да сподели рецептата и я зашифровал с помощта на тайния код на своята врата. Може би вие ще успеете да отгатнете тайната формула?
Църквата St. Mary Magdalene
Рен льо Шато, Франция
Тайната на тази мъничка църква в Югоизточна Франция е много по-интересна от романите на Дан Браун. Местните жители твърдят, че около 1900 година селският свещеник Беранже Соние открил в недрата на сградата съкровище на древната християнска секта на катарите, основана през XI век. Според слуховете несметните богатства били откраднати от ерусалимския храм и могат да разбулят тайната на Светия Граал и истинския гроб на Исус Христос.

0 коментара:

Публикуване на коментар