събота, 4 август 2012 г.

Азия - загадъчна и забавна

Изтокът винаги е привличал европейците. Ако изключим колониалните влечения на политиците от Стария континент отпреди век-два, сега интересът на обикновените хора към Азия е диктуван по-скоро от древната мъдрост и култура на хората, живеещи там. Ненапразно туристическият поток към азиатските страни е огромен. Натам често пътуват и българи в желанието си да откриват нови светове, традиции, нрави, обичаи. Ненапразно  почти във всеки дом има по нещо, отключващо добрите енергии според изкуството фън-шуй. Ненапразно все по-често цитираме древни източни философи, когато търсим отговори за неудачите на съвременното ни общество...
Казват, че когато тръгваме на път на Изток или просто ни предстои среща с хора, идващи от там, е добре да знаем някои "дребни" неща, които ще ни помогнот да разберем по-добре азиатците, а и да не се изложим в общуването с тях. Независимо дали са родени в Тайланд, Виетнам, Филипините или Индонезия, в Китай или Япония, те винаги ще ви поздравят не с ръкостискане, а с поклон. В Тайланд той се нарича "вай", в Лаос  - "ноп", и т.н. Смисълът на традицията обаче е един и същ - уважение към събеседника. Не се препоръчва обаче да отвръщате на всеки по този начин. Децата и обслужващият персонал например, не очакват поклон в отговор и затова могат да се почувстват неудобно. В същото време на ръкостискането не навсякъде се гледа адекватно. Във Филипините това е малко или повече допустимо, но във Виетнам опитът да стиснете ръката на жена може да се приеме като обида. Особено в по-отдалечени селца.
В страните от Югоизточна Азия не е прието да докосвате местните жители по рамото или по главата. Съществува поверие, че някъде по рамото на човека седи добър дух, който го пази. Ако го докоснеш, ще го изплашиш. А докосването по главата е свързано с вярването, че така може да се направи магия. Затова малките деца могат да бъдат галени по главичките само от възрастните им роднини. Втози край на света главата се приема като "чистата" част на човека, а краката - за "мръсната". Ето защо в никакъв случай азиатците не бива да се докосват с крак. Освен това, когато сядат, стъпалата им не бива да сочат към някого.
Във Виетнам има още една необикновена традиция. Там е прието да се поставят огледала на външната страна на вратата. Местните хора вярват, че ако дракон приближи дома им, той ще се изплаши от отражението си в огледалото и ще избяга. Вярванията на виетнамците са свързани предимно с лунният календар, както и с продуктите, които са разрешени да се консумират в определени фази на луната. Нещо повече, през юли например е "забранено" да се предприемат важни начинания, тъй като късметът може да изневери. Не е добре да се поставят на масата  прибори само за един човек - толкова е лошо, колкото да срещнеш на улицата жена, когато излизаш сутрин от къщи.
Ако сте в Индонезия или Бруней, трябва да сте изключително внимателни. Местните хора спазват строго мюсюлманските обичаи и закони. Може би дори по-строго, отколкото го правят хората в Обединените арабски емирства. По време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан не се яде или пие, ако наблизо седи някой, спазващ поста. Правилото важи и през светлата част на деня. Освен това и в двете страни не е лесно да се купи алкохол. Най-добре е, ако държите на това, да пазарувате от баровете на хотелите.
В азиатските страни има много храмове, които се посещават от туристи. Светините винаги се разглеждат по часовниковата стрелка. На влизане в храма обувките се събуват. На много места могат да се правят снимки, но при условие - да оставите лепта, макар и малка. В същото време не е необходимо да се дава милостиня на монасите по улиците на азиатските градове - това могат да са самозванци. Пожертвувания се правят само в храма. Има и две забрани - не е позволено да се снимате, прегърнали фамилиарно статуя на Буда. На жените не е позволено дори случайно докосване до монасите - до тях не се допират и собствените им майки.
Тайланд привлича мнозина с прочутия тайски масаж. Там той струва не повече от 20 долара - далеч по-евтино, отколкото в Европа или САЩ. Най-скъпо е в хотелите, но в масажните салони цената е в пъти по-ниска. Е, съвсем малко  вземат масажистите, които предлагат услугите си на улицата, но то ще е за сметка на качеството. Аи помещението вероятно ще е тясно и мръсно.
Обикновено туристите се интересуват както от архитектурните и исторически паметници, така и от красивата природа на страните от Югоизточна Азия. Ако искате да разберете що е то бурен нощен живот, най-добре ще го усетите в Тайланд, Сингапур и Индонезия. В Бангкок, Патай или Джакарта баровете, дискотеките и нощните клубове работят до сутринта. Забавлявайки се обаче, не забравяйте следното: тук действа сурово антидрога законодателство. В Индонезия например, се предвижда смъртно наказание за укриване на тежки наркотици, ана марихуана - до 20 години затвор. Сингапур пък е страна, в която смъртно наказаниегрози всеки, притежаващ 480 г марихуана. При това местните власти с неохота предават чужденците на собствените им държави. Съвет: не се дрогирайте и не приемайте нищо от непознати.
Тайланд и Малайзия се славят с многобройните си крадци и просяци, които разработват най-различни схеми за своите престъпления. Има, например "студенти", молещи пари от чужденците за своето обучение. Има "бизнесмени", предлагащи "изгодни" сделки за износ на ювелирни изделия. Ако не сте внимателни, можете да се върнете в родината си с куп дрънкулки, за които те платили прескъпо, или да ви задържат на границата с багаж, в който е укрит хероин.
Нещо много важно в Азия - запазете спокойствие във всяка ситуаци, уважавайте чуждата култура и религия, никога не повишавайте тон на местните жители. Те ще ви простят дребни гафове, ако видят, че в поведението ви няма умисъл.
А какво да кажем за азиатската кухня? Вкусна! Тя е неизменна част от културата, религията и обичаите на всяка страна в континента. Продуктът, който обединява кулинарните традиции в цяла Азия, е оризът - във всякакви разновидности, но винаги подправен със соев сос. За азиатците храната е предназначена не само за тялото, а и за душата, затова я приготвят с умение, търпение и вкус. Но това, което в Европа е признак на ниска култура - сърбането, там е израз на задоволство от храната. Колкото по-шумно - толкова по-голяма е благодарността към готвача.

0 коментара:

Публикуване на коментар