сряда, 8 август 2012 г.

Порто


На португалски Porto се изговаря Порту - се намира в западна Португалия. Известен е с едноименното вино „Порто“ или ( портвайн).Зедно с град Ротердам е избран  за европейска столица на културата за 2001 година. Разположен е на северния бряг на река Дору ( Дуеро), близо до вливането и в Атлантическия океан . Градът е втори по големина в страната с население  около 239 000 души, а агломерацията 1 552 000 души . Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време . Преди създаването на португалската държава днешния град Порто носи днешното име Портус Кале , което означава „ пристанище на кале „ . Так районът, в който се намира Портус Кале , бил наречен Кондадо Портукаленсе . По -късно този район прераства в независимо кралство Португалия . Прозвището на града е Invicta (лат.) - Непобеждаван, заради това , че е устоял на римляни , маври и Наполеоновите войски.
През 1754 г. Италианският архитект Насони проектира камбанария , издигната в един от централните райони на града и станала негов символ- Торе душ Клеригуш ( кула на клириците) . През 18-19 век градът става важно индустриално селище и населението му се увеличава . Изградени са : Железният мост „Луиш 1“, Железопътният „ Мария Пия“ от Гюстав Айфел  както и централната гара „ Сао Бенто“ . Основани са университетът „Аула де Наутика“ 1762г. и фондовата борса „Болса ду Порту“ 1834 г. . Ценърът на Порто ( Рибейра, крайбрежната му част , с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки ( азулежуш ) са паметник на световната култура на Юнеско от 1996 г.-забележителен градски пейзаж с хилядолетна история .
На отсрещният бряг на реката в Гая ( която административно се смята за отделен град ) се намират избите за портвайн, любима туристическа атракция . Домът на музиката  Casa de Musika е сравнително новата , много популярна конзертна зала на Порто – забележително  здание по проект на холандския архитект Рем Колхас , което се слави с една от най- добрите акустики в света . Друго културно средище е Музеят на съвременното изкуство с прилежащия парк Саралвеш.

0 коментара:

Публикуване на коментар