сряда, 8 август 2012 г.

Колко пари да отделите за бизнес пътуването си?


Чудите се кое да изберете: ляво или дясно? Всеки път когато пътувам към летището за бизнес пътуване се налага да решавам тази главоблъсканица. Левият път води до икономичния паркинг – $12 на ден и не малко чакане на терминала преди излитане;десният път от друга страна води до $21 на ден за паркинг и 3 минутно чакане преди излитане.
Подхождам към случая с нужното разбиране, изчислявам внимателно, обмислям добре и винаги избирам десния.
Като единствен служител на бизнеса си, често плащам цялата или почти цялата сума по разходите ми за пътуване. Това означава, че може да си позволя лукса да пътувам в обстановка доближаваща се до тази в собственото ми жилище или пък да пътувам в минималните критерии за един салон на самолет, имащ разрешение за превоз на хора. С други думи, липсата на борд на директори или акционери ми позволява да летя в бизнес класа, като отсядам в Риц-Карлтън и наемам спортни коли за лично удовлетворение или да летя в икономична класа,да отсядам в Мотел №6 и да пътувам с автобуса.
Всъщност, аз не правя нито едно от тези неща. През годините успях да определя определен стандарт за себе си като бизнес-пътешественик. Ако трябва да го определя с точност, то той се намира малко над стандарта ми живот у дома.
Наясно съм, че парите, които ми носят тези пътувания трябва да ги използвам за задоволяване нуждите на семейството, плащане на ипотечната вноска и спестяване за пенсия, а не за скъпо вино в изискан ресторант, вечеряйки сам. Но също така знам, че щастливият и удовлетворен служител е доста продуктивен. С времето осъзнах, че по време на полетите искам да третирам себе си така както бих искал моят работодател да се отнася с мен.
Въпреки това остават доста неизвестни, които няма как да предвидине по време на всяко пътуване. Суши или такос? Студеничка разходка след вечери до хотела или такси за $12? И може би най-трудният въпрос: „Да платя ли $50допълнително за по-ранен полет ако свърша с работата си предварително?“
Реално няма правилен отговор на тези въпроси. Често изборите ми по време на пътуване зависят от това как се развива бизнесът ми. Ако времената са добри и нещата се развиват бързо, то съм склонен да се поглезя с една изискана вечеря. Ако компанията е в застой и се мъча да я вдигна отново на крака, то може да мина и с една вечеря за $7.
Наскоро прекарах известно време в Сан Диего при един приятел, който организира конкурси за вино. Всяка година той лети бизнес класа до Франция за среща с производители. Интересно ми беше как го оправдава.
Той ми обясни, че за него ръководенето на бизнес е нещо повече от извлеченията за печалби и загуби. Това е доказателство за неговата успешна кариера и за направата на голямата крачка от работата за други хора към предприемаческата дейност. „Когато започнах, за период от 3-4 години, аз живях в ограничения и пестях всеки цент“, каза той. „Сега когато съм на 62, идва времето за реванш“. Той не е безотговорен към парите си, но се храни, пие и пътува със стил.
Не мога да забравя случката когато трябваше да летя обратно на следващата сутрин. Имах възможността да напусна хотела 30 минути по-рано и да ходя 15 минути пеша за да хвана самолета си, но вместо реших, че половин час сън си струва $25 за такси.

0 коментара:

Публикуване на коментар