петък, 16 август 2013 г.

27 септември - световен ден на туризма

27 септември е световен ден на туризма. На същият ден през 1979г. в Испания , на Общото събрание на Световната организация по туризъм се създава нов празник - Световния ден на туризма . Основната цел, преследвана от основателите на събитието е желанието да се привлече общественото внимание към приноса на туризма за световната икономика в неговото застъпничество за развитието на отношенията между различните страни.
Деня на туризма е празник на всички , които поне веднъж са ходили с раница по горските пътеки или с палатка на брега на реката или морето, както и за тези, които предпочитат по-комфортна почивка - в хотел или курорт. Разбира се това е и празник на всички, които работят в сферата на туризма. И не само служители на туристически агенции, но и на музейни специалисти, мениджъри и хотелския персонал на всички, които се грижат за нашия комфорт и безопасност.
Трябва да отбележим, че първата туристическа агенция, е открита през далечната 1841. Агенция, за да се помогне на хората, които искат да почиват, да отидет в чужда страна, да се настанят в хотел, да разгледат забележителности и интересни места. В същото време те ще получат нов опит, едно незабравимо преживяване.
Друг положителен аспект на туризма - по скоро се възприемат доходи и икономически растеж за сметка на държавните средства, които са изразходвани от туристите и почиващите. В същото време туризмът е с положителен ефект върху отношенията между народите на различни страни.
Всяка година празника се провежда под нов девиз. През 2011-та година, например, мотото е било : "Туризмът обединява култура", а тази година темата е "Туризмът и устойчивата енергия: двигател за устойчиво развитие".

0 коментара:

Публикуване на коментар