сряда, 12 август 2015 г.

Най-изумителните мостове

Мостовете съществуват от тогава, когато първият човек се е сетил да премести дърво от място, където е паднало, до място, където е било невъзможно да се премине реката с плуване. Днес по света могат да се изброят милиони мостове. Всички те са изградени с едничката мисъл да свързват два, иначе недостъпни за човешкия крак, бряга. С течение на времето обаче, с развитието на човешката мисъл и на цивилизацията, мостовете престават да са само чисто технологично постижение. Те все по-активно преминават границата  на практичното удобство и се приравняват към изкуството. Все по-често се превръщат и в предпочитано място от туристите. Това са някои от най-изумителните творения на архитектурната мисъл.

Мостът  Millau, Франция
Най- високият пътен мост в света преминава над Карово езеро, край град Millau, Южна Франция. Около пет милиона моторни средства го прекосяват всяка година. Близо 17 години отнема свързването на липсващия участък от пътя - от първите скици, направени през 1987 г. , до завършването на грандиозното съоръжение през 2004 г. Стойноста му възлиза на над 400 милиона евро. Дълъг е 2 460 м. Най-фрапираща обаче, е неговата височина - издига се на 343 метра над долината.  Толкова е висок, че под него може да бъде поместена Айфеловата кула.  Всъщност, той е само 37 м по-нисък от Емпайър Стейт Билдинг. Пилоните му се издигат от 77 до 246 метра и всеки се състои от няколко секции. Проектиран е от строителният инженер Michel Virlogeux и британският архитект Norman Foster. Отдалеч прилича на нишка, която минава през набор от игли. Усещането да шофираш по него, често е сравнявано с летене. Строителството на моста чупи три световни рекорда:
- Най-високите пилони в света: пилони Р2 и Р3 са съответно 244,96 м. и 221,05 м.
- Най-високата кула-мост в света: върхът на мачтата на пирон Р2 се извисява на 343 м.
- Най-високият автомобилен мост в света: 270 м.

Най-дългият мост - мостът от залива Hangzhou в Китай
Китай може да се похвали с най-дългия презокеански мост в света. Той се нарича Hangzhou и е дълъг цели 35,673 километра. Намира се в залива Hangzhou в Източно Китайско море. Гигантското съоръжение е създадено, за да облекчи трафика в този силно населен китайски район. Мостът е част от магистрала с дължина 5 200 км, която свързва северната провинция Хейлонджианг с южната Хаинан. Всъщност, той съкращава пътя между Шанхай и Нингбо със 120 км., а времето - от 4 на 2,5 часа. Има формата на буквата S и върху него се разполагат по 6 шосейни линии във всяка една посока. Максималната разширената скорост е 100 км/ч, а таксата за преминаване - 80 юана. Съоръжението струва рекордните 1,4 милиарда долара. Преди 10 години започва подготовката за строежа и около 600 експерти му отдават 9 години от своя живот. Мостът е завършен през 2007 г. През следващата година са правени най-различни тестове и експерименти и едва след това е публично отворен за преминаване.  Освен невероятната дължина, конструкторите са изправени пред още едно предизвикателство. Мостът трябва да бъде построен в изключително трудна морска среда, върху несигурното морско песъцливо дъно и залив, известен с често връхлитащите тайфуни и с един от трите най-мощни прилива на земята. Приливните вълни са истинска туристическа атракция. Понякога тяхната скорост достига до 30 км/ч, а височината им - 8 метра. Приближаването на прилива е съпроводено с невероятен тътен. Всичко това превръща Hangzhou bridge в изключително постижение на съвременната архитектура и конструктивна мисъл.

Водният мост в Магдебург, Германия
Обикновено сме свикнали корабите да минават под мостове, но тук  е точно обратното - те плават върху моста! Вмагдебург се намира най-големият воден мост в Европа, свързващ бившите Източна и Западна Германия по река Елба. Той е част от проект, посветен на обединението на страната. Магдебурският мост е дълъг 918 метра и по него спокойно плават кораби. Той може и да се нарече най-дългият плавателен виадукт в света. Освен това той е гаранция, че трафикът по реката няма да спре, ако нивото и спадне под критичния минимум. Първоначалният план за съединяването на двата плавателни канала е още от 1919 г. През 1938 г. работата по проекта е започната , но през Втората световна война той е изоставен. Остава замразен и в периода на Студената война, най-вече поради незаинтересоваността на правителството на Източна Германия. В началото на 1997 г. строежът му е възобновен, като проектът претърпява промени, за да се превърне в днешния уникален воден мостл Работата по него продължава шест години. Цената на построяването му е 500 милиона евро. В него са вложени 24 000 тона стомана и 68 000 куб. м бетон.

Мостът фонтан Банпо - Южна Корея
Мостът Банпо е най-важният мост в центъра на южно-корейската столица Сеул. Самият мост не е толкова интересен, колкото уникалното дизайнерско решение - от двете му страни са инсталирани фонтани с близо 10 000 струи. Подобрението е направено през септември 2009 г. и все още не може да бъде сравнено с нищо друго в света. Всъщност, Банпо държи рекорда за най-дългият мост-фонтан. За да привлича туристи, съоръжението е превърнато в истинска атракция. По дългия 1 200 метра мост са разположени цели 9300 дюзи, от които всяка минута се изливат по 190 тона вода, падаща от височина 20 метра. Струите се изхвърлят на разстояние от 43 метра. Водата се изпомпва от река Хан, след което отново се връща в нея. Още по-забележително в моста-фонтан са осветлението и музиката, които могат да бъдат в 100 различни конфигурации.

Най-висакият пешеходен мост (Сингапур)
Следва......

0 коментара:

Публикуване на коментар