понеделник, 17 август 2015 г.

Китай

Китайската народна република (кит. Джунхуа жънмин кунхъгуо) е държава, разположена в Източна Азия. По площ е на трето място в света след Русия и Канада, а по население е първа. Столица е град Пекин.
Държавно устройство: социалистическа република
Официален език: китайски, диалекти (гуанхуа, пекински)
Религия: конфуцианци, будисти
Часово време: 6 часа разлика от българското време
Парична единица: юан (yuan) = 100 феня
Столица: Пекин
Големи градове: Пекин, Шанхай, Тянцзин, Сянган, Шенян, Ухан, Гуанджоу, Чунцин, Нанкин, Циндао, Харбин
Територия: 9,59 млн. кв. км.
Население: 1 268 600 хил. ж.

География
Страната граничи с Жълто, Източнокитайско и Южнокитайско море – периферните части на Тихия океан. Най-големи заливи са Западнокорейски, Ляодунски, Бохайуан, Бакбо, полуосторови — Ляодунски, Шандунски, Лейджоубандау, острови — Тайван и Хайнан.
Китай е предимно планинска страна с характерно стъпаловидно понижение на релефа от запад на изток. В западната част преобладават високи планини и плата, на юг е Цинхай-Тибетското плато. По периферията се издигат високи от 7000-8000-метрови планински системи – Хималаи, Каракорум, Кунлуншан, Наншан, Памир и др.
Китай е богат на полезни изкопаеми – въглища, нефт, цветни и редки метали (волфрам — на първо място в света, живак, калай, молибден, цинк, мед, злато, манган, олово и др.).
Източен и Южен Китай имат гъста речна мрежа. Реките са многоводни и плавателни. Там текат най-големите реки на Китай – Яндзъ, Хуанхъ, Амур (китайско название Хъйлундзян) с притока й Сунгари, Ялудзян, Хуайхъ, Сидзян и др. Западен Китай е беден на реки. Там реките са маловодни, а една част от тях имат епизодично течение. Най-големи са Тарим, Черен Иртиш, Или, Едзингол.

Административно деление на Китайската народна република
Китайската народна република се състои от 22 провинции ; Тайван се разглежда от правителството също като 23-та провинция. Освен това има 5 автономни региони, населени с няколко малцинства, 4 градове на централно подчинение (градове-области) и 2 обособени специални административни рaйони , които се позлват със значителна самостоятелност. Тези 22 привинции, 5 самостоятелни области и 4 градове-области се разглеждат събирателно като “континентален Китай”, понятие изключващо Хонгконг, Макао и Тайван.
Списък на контролираните административни единици от КНР:

Климат
Китай е разположен в умерения, субтропичния и тропичния климатичен пояс. Освен това голямо значение за климата имат обширната континентална площ, голямата височина на вътрешните райони и крайокеанското положение на Източен Китай.

История
История на имперски Китай, История на Китайската република, История на Китайската народна република, История на Тайван
Името Китай произхожда от името на китайския владетел Цин. Той превърнал Китай в могъща империя, но бил много жесток и не показвал никаква милост към враговете си. Заповядал те да бъдат разрязвани на две или заравяни живи. Императорът Цин наредил на поданиците си да му построят огромна гробница в една местност, наречена Си Ан Шиан. Искал и след смъртта си да бъде охраняван от жестоки войници и затова заповядал да направят войска, която да е вечна. Наредил да бъдат направени повече от 7000 войници, 600 коня и 125 бойни колесници. Императорът искал мястото на гробницата му да бъде запазено в тайна и затова погребвал живи много от хората, които работили при изграждането й. Хилядолетия неговата войска останала скрита под земята, докато през 1974 няколко селяни я открили, копаейки кладенец.
Китай е заобиколен от Великата китайска стена. Дължината й е 6000 км, направена е от камъни и пръст и е висока колкото една къща. Върху стената по цялата й дължина има павиран път, който е толкова широк, че по него могат да минат 5 коня, наредени в редица. Тази забележителност е направена преди повече от 2000 години при първия китайски император Цин Шъ Хуанди, за да служи като защита на империята му от нашествията на хуните. Един милион войници и работници били принудени да работат на строежа. Този, който оставел разстояние между отделните камъни голямо, колкото в него да се вмъкне нокът, бил осъждан на смърт. За окончателното й изграждане били необходими повече от десет години. Съществува популярен мит, че Великата китайска стена се вижда от космоса, но това не е вярно.
Китайците започнали да правят коприна преди около 3500 години. Запазили тайната на производството й в продължение на 2000 години. Осъждали на смърт всеки, който бил заловен да изнася нея или копринените буби извън страната. Коприната била толкова ценна, че я използвали като средство за заплащане и я разменяли срещу злато, сребро, когато търгували с други страни.
Китайската писменост съществува от преди 4000 години. Те нямат отделна азбука както нас, а използват 50 000 йероглифи, всеки един от които има самостоятелно значение. По-голямата част от китайците научават само около 5000 йероглифа, една десета от всичките 50 000.

Китайски открития
Много от нещата, които улесняват живота ни, са открити от китайците преди хиляди години. Най-впечатляващо е откриването на барута още преди хиляда години. Употребявали го за направата на фойеверки, но най-вече по време на бойни действия. Войниците го възпламенявали и шумната експлозия всявала ужас у неприятеля. 200 години по-късно китайците направили първите ракети, с които подпалвали вражеския лагер. Измислили бомбите и първи са използвали барута за зареждане на оръдията.
Днес китайските градове са много гъсто населени, а на полето селяните обработват всяка педя земя. Всеки ден се раждат повече от 35 000 деца. Китайчетата ходят на училище по шест дни в седмицата. Започват учебни занятия в 8 сутринта и се прибират в 16 часа. Въпреки че Китай е трета по площ в света, изхранването на огромното население е голям проблем.

Култура
Китайските празници са много пищни. Винаги има представления с участието на животните, в които китайците вярват, че носят късмет – драконите и лъвовете. Посрещането на Новата година е наистина забавно. Всяка година носи името на едно от 12 животни. Има година на Кучето и на Дракона. Китайците вярват, че всеки носи характера на животното, в чиято година е роден. Празненствата за посрещането на Новата година продължават цял месец. Най-весел е празникът на фенерите. Хората украсяват домовете си с различни по големина и форма фенери и организират шествия и фойерверки. Огромен дракон е начело на процесията. Той е направен от бамбуков скелет, покрит с коприна или хартия. В него влизат до 20 души, които го карат да танцува по улиците. На китайските празници има и танцуващи лъвове. Танцьорите в лъвския костюм са много атлетични. Подскачат нависоко, за да хванат пликовете с пари, които хората им подхвърлят. Понякога има танцьор, който се закача с лъва, за да демонстрира неговата сръчност.
Националният флаг на КНР е червен с пет звезди. Националният герб на КНР изобразява пет звезди, които огряват вратата Тянанмън , оградени от житни класове и едно зъбно колело отдолу.

Основните градове в Китай
Градовете в Китай наброяват 663 в края на 2000г., от тях 13 са с повече от 2 милиона жители; 27 – между 1 и 2 милиона жители; 53 – между 500 000 и 1 милион жители; 218 – между 200 000 и 500 000 жители; 352 – по-малко от 200 000 жители. Някои са индустриални градове, възникнали покрай изпълнението на ключови държавни проекти, някои са пристанищни градове, в които са на лице благоприятни условия за развитие, а някои са известни исторически и културни центрове. 13 са градовете с над 2 милиона жители: Шанхай – 9.862 млн, Пекин – 7.607 млн, Чунцин – 6.609 млн; Тиендзин – 5.325 млн; Ухан – 4.411 млн; Харбин – 4.35 млн; Шънян – 4.333 млн; Гуанджоу – 4.361 млн; Чънду – 3.459 млн; Нанкин – 3.095 млн; Чанчун – 2.878 млн, Сиан – 2.858 млн; Далиен – 2.754 млн.
При създаването на градоустройствени планове, Китай прилага принципите за “стриктен контрол на размерите на големите градове, рационално създаване на средно-големи градове и активно развитие на малките градове”. Средно-големите градове с по-малко от 500 000 жители и малките градове с по-малко от 200 000 жители се разрастват бързо от началото на 80-те години. А около големите градове с над 1 милион жители, в съответствие с новите градоустройствени планове, са възникнали сателитни градове и селища.

Пекин – столицата на КНР, е град на централно подчинение с 7.61 милиона жители. Той е не само политическата столица на страната, но и нейният културен, научен и образователен център, както и ключов транспортен възел. Разположен на северния край на Северокитайската равнина, той е защитен от планински вериги от запад, север и изток, а северо-източната му част представлява равнина.Четирите ясно изразени годишни сезона се дължат на умерено-континенталния климат на Пекин: кратка пролет, дъждовно и влажно лято, дълга и студена зима и много приятна есен.
Пекин възниква като град още по време на династия Западна Джоу (XI в. – 770г. пр.н.е.), когато се е наричал Дзи. През периода Воюващи царства (475 – 221 г. пр. н. е.) е столица на царство Йен. През изминалите повече от 1000 години, Дзи се е запазил като стратегически важен град и търговски център за северен Китай. В началото на Х в. той става втората столица на династия Ляо под името Йендзин. От 1115г. до 1911г. последователно е столица на династиите Дзин, Юен, Мин и Цин, на което се дължи богатото му културно и историческо наследство: вратата Тянанмън – символ на Пекин, както и на цял Китай; площада Тянанмън – най-големият градски площад в света; бившият императорски дворец (“Забраненият град”) – най-големият и най-добре запазен древен архитектурен комплекс в света; Великата китайска стена при Бадалин – едно от “седемте чудеса на света”. Бившият императорски дворец, Великата китайска стена, мястото, на което е открит Пекинския човек при Джоукоудиен и Летният дворец при Храма на небето са включени в Списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО.
От 1949г., когато Пекин е провъзгласен за столица на КНР, и особено от 80-те години насам, градското строителство в Пекин се развива с висока скорост и в облика на града настъпват огромни промени. Днес Пекин е истински интернационален метрополис с много широки пътища и високи сгради, в същото време е запазил характерните си особености на древна столица, демонстрирайки модерна грация.

Шанхай – най-големият град в Китай, е град на централно подчинение с 9.86 милиона жители. Разположението му е много благоприятно – намира се посредата на китайската брегова линия, където река Яндзъ се влива в морето. Шанхай е комплексна промишлена база и морско пристанище, което му отрежда важна роля в националната икономика. Застъпени са металургията, машиностроенето, корабостроенето, химическата, електронната, приборостроителната, текстилната и други отрасли на леката промишленост, в съчетание с добре развитата търговия, банковото дело и корабоплаването. В момента бързо тече развитието и строителството на новата зона Пудун, която реката Хуанпу отделя от старата част на града. Отварянето и развитието на новата зона Пудун цели за няколко деситилетия да я превърне в модерен, многофункционален район, ориентиран към износа на стоки, равен на най-добрите в света. Това ще послужи за основа на трансформирането на Шанхай в интернационален икономически, банков и търговски център и модерен интернационален метрополис.

Полезна информация за Китай
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Адрес на Посолството на Република България в КНР: ПЕКИН, ул. “”Сиушуей бейдзие”" № 4, Тел.: (0086-10) 6532-1946, 6532- 1916, факс: (0086-10) 6532-4502, e-mail:bulemb@public.bta.net.cn

Визов режим
Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават предварително китайска виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Изключение се прави за притежателите на дипломатически паспорти.

Митнически изисквания
Попълват се специални митнически декларации. Има ограничения за внос на хранителни продукти от месо, както и други лесно развалими храни в нестандартни опаковки. В сила са стриктни мерки срещу вноса на опиати и взривни вещества. Внасянето на валута следва да бъде декларирано,. Срещу попълнената декларация след това се позволява валутата да бъде изнесена. При износ на недекларирана при влизане валута следва да се обявяват суми над 5000 щ. д. Количеството алкохол, който се внася за лична употреба, също се декларира.

Здравни изисквания
Медицинското обслужване в КНР е платено. Наличието на здравна застраховка представлява улеснение за чужденеца при внезапни заболявания и необходимост от медицинска помощ. При желание за лечение с китайска традиционна медицина е необходимо чужденецът предварително да осъществи контакт с Министерството на здравеопазването на КНР или специализираните болници за лечение за чужденци.

Електро захранване 220V, 50Hz

Питейна вода
Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Безопасност
Като цяло криминогенната обстановка в КНР е по-спокойна, отколкото в страните от ЮИЕ. Престъпленията са по-ограничени, особено убийствата, имайки предвид действащото законодателство, допускащо изпълнение на смъртни присъди. По-разпространени са дребните кражби на пари, документи, друга собственост.

0 коментара:

Публикуване на коментар