понеделник, 22 юли 2013 г.

Десет необикновени подземни храма - част ІІ

Храмът на Левон
Ереван, Армения
Частният подземен храм се намира в предградието на Ереван Аринди. Преди 25 години един местен жител на име Левон разбрал, че трябва да построи своя собствена църква. В продължение на много години до смъртта си с помощта на прости занаятчийски инструменти той издълбал подземните помещения на дълбочина до 21 метра от повърхността на земята. Сега този подземен храм се е превърнал в местна забележителност. Домакините с удоволствие го демонстрират на всички желаещи.
Повинтаунг
Монива, Мянма
На стотина километра от Мандалай се намира малкият град Монива. По тези места няма много туристи (пътешестващите бакпакъри често заобикалят Мянма). Градчето се е прославило преди всичко с необикновено живописните си храмови комплекси, многобройните ступи, горички и 10-те хиляди свещени дървета, под всяко от които е поставена малка статуя на Буда. А недалече на другия бряг на реката има още едно чудо – подземни храмове, издълбани в твърди вулканични пластове, на чиито стени са нарисувани фрески от XIII век.
Подземните храмове на Елора
Индия
Едва ли някой би узнал за индийското селце Елора, ако не бяха уникалните пещерни светилища в околностите му, които дори са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В продължение на столетия хората изрязвали помещения в тъмния базалт. Най-древните постройки се появили тук през VI-и век от нашата ера. Сега на територията на комплекса има и будистки, и индуистки храмове. На стените им прекрасно са се запазили виртуозно изрязани барелефи с митологични сцени.
Подземните храмове на Петчабури
Тайланд
Когато долетят в Бангкок, руските туристи обикновено се прекачват на автобуси и отиват в Патая, и само малцина се отправят към противоположното крайбрежие за град Хуахин. Ако последвате примера на последните, докато си почивате в \Сиамския залив, отделете един ден, за да отидете до разположения наблизо древен град Петчабури. В околностите му в огромни пещери се намират няколко древни будистки храма. Най-голяма от пещерите е Кхао Лунг. Тя се простира на повече от километър и половина. В гигантските й зали под естествените им неравни сводове се пазят много статуи на Буда.
Подземните храмове на маите
Юкатан, Мексико
Не много отдавна на полуостров Юкатан археолозите откриха цяла мрежа от древни храмове – истински подземен град. През центъра му минава широк път, павиран с камъни, около който са били изсечени много помещения приблизително през VIII век. Изследователите предполагат, че маите са строили това съоръжение за свещена гробница, предназначена да отдели света на мъртвите от света на живите. Въз основа на находките учените са направили извода, че в светилищата постоянно са ставали кървави жертвоприношения и са се извършвали различни религиозни обреди.

0 коментара:

Публикуване на коментар