четвъртък, 25 юли 2013 г.

Десетте най-тайнствени сгради в света - част І

Освен египетските пирамиди и Стоунхендж, на нашата планета има и много други не по-малко странни съоръжения. Днес ще разкажем за десет постройки, заради които си струва да промените маршрута на пътуването си и може би дори да направите малка обиколка.
Skara Brae
Оркнейски острови, Шотландия
На шотландските острови археолозите откриха странни, прекрасно запазени постройки. Учените смятат, че това селище е принадлежало на много древни предкелтски племена, съществували дълго преди издигането на египетските пирамиди. За тази култура почти нищо не е известно и е съвсем непонятно какво е накарало хората да изоставят домовете си. Макар че в тези сгради не живее никой вече няколко хиляди години, стените им са в прекрасно състояние.
Kolmanskop Diamond Camp
Брегът на скелетите, Намибия
Местните бушменски племена наричат това крайбрежие на Намибия „мястото, което Бог е създал, когато е бил яростен”, а португалските колонизатори го нарекли „Вратите на ада”. Първоначално официалното му страшно название – Брегът на скелетите, се появило заради останките от китове и други морски животни, многобройните скелети на заседнали в плитчините или претърпели крушение кораби, а сега там може да се открият и изоставени лагери, където някога са живели копачи на диаманти. Съществува легенда, че миньорите изоставили рудника, след като през 1960 г. намерили там няколко планинци с разбити черепи. Приписали убийството на тайнствена сила и решили да не се занимават с нея. Постепенно засипваните от пясъците къщи започнали да изглеждат тайнствено и заплашително. Най-безопасният начин да се полюбувате на страшното място е да пристигнете в Намибия и да отидете на сафари, включващо тричасов полет над зловещото крайбрежие.
Woodchester Mansion
Котсуълдс, Великобритания
Страшни каменни демони украсяват корнизите на тази къща, направена от меден варовик. През 1873 г., в разгара на строителството му, неговият собственик умрял, затова сградата никога не била довършена. По време на Втората световна война съюзническите войски използвали тази къща за временна морга. Оттогава местните жители разказват за духове, обитаващи между старинните стени, понякога чуват странни шумове, шумолене, стъпки, отвреме навреме свири музика. А след като на 20 километра в разкошна къща от XVI век се откри луксозният хотел Ellenborough Park, „лошата къща” бе включена в програмата на много екскурзии.
Therme Vals
Валс, Швейцария
Тайнствени сгради са се строили не само през миналите векове. Високо в швейцарските Алпи, в каньона Граубюнден, чиито жители говорят древния реторомански език, били издигнати много странни терми, които дори получили престижна архитектурна премия. Стените от местен кварцит образуват истински басейн-лабиринт, звуците „отскачат” от тях, носят се по тунелите и възниква акустичния ефект на ехо, дълго преследващо къпещите се. Някои посетители на термите съвсем сериозно твърдят, че при построяването им не е минало без намесата на нечиста сила.
Yaxchilán
Чапас, Мексико
На брега на река Усумасинта, на границата с Гватемала посред гората може да се види огромна тайнствена постройка – една от най-величествените и загадъчните в Мексико. Стените й са оплетени с вековни лози, вътре са се настанили семейства маймуни, а самата постройка вече е станала част от природата. Изследователите спорят за нейното предназначение. Има предположения, че всички тези стаи, украсени с множество декоративни детайли и живописни пана, са само запазила се част от помпозен висящ мост над реката (макар че се смята, че тези мостове са постижение на европейците).

0 коментара:

Публикуване на коментар