четвъртък, 18 юли 2013 г.

Десет необикновени подземни храма - част І

През хилядолетията хората са строили светилища не само на възвишения, но и под земята, в тайни пещери и катакомби. Днес ще ви разкажем за десет необикновени подземни храмове по света.
Хал Сафлиени
Паола,Малта
През 1902 година малтийски работници копаели канализация и се натъкнали на някаква подземна пещера, която започнали да ползват като сметище за строителни отпадъци. За щастие от находката се заинтересували археолози. Те открили, че няколкото конусовидни стаи с обща площ 480 квадратни метра, издълбани във варовика, явно са създадени изкуствено, в тях били намерени останки от хора и животни. Изследванията показали, че строежът на загадъчното съоръжение е започнал около 4000 години преди нашата ера. Предполага се, че на това място е бил подземният храм (стаята на жреците), а около него са били изсечени зали за погребения. Сега властите на Малта се отнасят много ревностно към паметника: на ден могат да го посетят не повече от 80 туристи, затова за екскурзията трябва предварително записване.
Подземният Храм на Човечеството
Торино, Италия
Тази красива църква се е появила съвсем неотдавна благодарение на старанията на италиански застраховател, който веднъж решил да построи под своя дом „Храмове на Даманхур” – светилище, наречено в чест на древноегипетския храм „Град на света”. По думите на италианеца от детинство го посещавали видения за това място. За реализирането на замисъла му отишли 16 години, в течение на които ентусиастът и приятелите му издълбали в скалата девет помещения, рисували ги и ги украсявали с редки витражи и мозайки, разказващи историята на човечеството.
Църквата-гробница на Пресвета Богородица
Ерусалим, Израел
Според преданието Дева Мария била погребана от апостолите на Святата Земя, в Гетсимания. Малко по-късно над нейната гробница била изградена църква, която впоследствие била разрушена. Съвременният пещерен кръстообразен храм датира от 1161 година. В него може да се види мраморният параклис-кувуклия с ковчега на Богородица, чудотворната Ерусалимска икона на Божията майка и няколко престола: православни в чест на различни светии, арменски, коптски. Там има и малка молителница за мюсюлмани.
Шахбагата
Мангишлак, Казахстан
По тези места, близо до залива Шариташ на полуостров Мангишлак в Каспийско море са открити хиляди подземни храмове, параклиси и гробници на мюсюлмански отшелници.
Най-забележителният храм е Шахбагата, който чергарски племена са издълбали в твърдите подземни пластове през IX-X век. Храмът е украсен с причудлива арабска стенопис, изкусно направени барелефи, изобразяващи различни животни. Ако имате случай да се озовете по тези места, си струва да разгледате и близкия параклис, построен приблизително по същото време.
Храмът на Корахан
Узбекистан
В пустинните сушави земи в предпланините на Кураминския хребет се намира подземно съоръжение, в което изследователите разпознаха и предислямско светилище, и по-късна мюсюлманска джамия. Двуетажният лабиринт от зали е скрит в един от невисоките хълмове, обичайни за местния пейзаж. Учените изказват множество хипотези по въпроса кой е живял по тези места. Вероятно там дълго време се е крила една секта, отделила се от официалната религия.

0 коментара:

Публикуване на коментар